tisdag 18 november 2014

Sini

Sini tittar in i en butik av vars typ hon verkligen inte brukar dras till. Hon köper allt vad hon behöver via nätet, snabbt och effektivt. Kläder köper hon inte speciellt ofta, för jobbet som bokförare på en av Helsingfors största bokföringsbyråer krävs endast några uppsättningar kontorskläder. Endast hennes samling av elektro pop från 80- talet kräver närvaro i små butiker. Hon står här på Georggatan för att möta upp sin pojkvän som jobbar på museumet på andra sidan gatan. Snälla, låt honom vara klädd i något annat än sina hipsterkläder. Flanellskjorta passar så inte till firmafesten! tänker Sini desperat medan blicken fångar orden Lösning på alla dina problem, skrivna i mintgrönt på skyltfönstret. Resolut stiger hon in i butiken. En liten klocka klämtar till och kvinnan vid bortre hyllan vänder sig om. Sini tittar uppskattande på kvinnans mörkrosa pennkjol och silkesskjorta. Stiligt, enkelt men personligt. 
"Hej, jag undrar om ni har något som får ens partner att byta klädstil?" frågar Sini utan tvekan. "Min pojkvän klär sig som en jävla hipster, lumbersexual du vet, och det driver mig till vansinne. Han äger inte ens en kostym!"
"Jo absolut" Madam Mathilda går fram till hyllan brevid dörren och plockar fram en mörkgrå glasburk. "Här står visserligen att det är ett pulver för en dåligt klädd man, men det fungerar också på det sättet som du vill"
"Ger smaksinne på nolltid" läser Sini från burken. "Perfekt, den tar jag!"
"Blås in pulvret i garderoben, så ska du få se magin hända nästa dag"
Medan hon betalar ser hon genom fönstret en man klädd i breda jeans, svarta boots och grön jacka gå ut på gatan. En svart- vit flanellskjorta skymtar under jackan. Sini suckar.

Nästa kväll bjuder pojkvännen Erik Sini på middag hemma hos sig, och Sini passar på att blåsa in pulvret, De tar av sig kläderna och sover tillsammans. Följande dag klär Sini på sig tidigt och undviker att väcka Erik, hon ska på jobb långt före han. Gatorna ligger öde medan Sini skyndar sig till kontoret. På spårvagnen får Sini en smärre chock. Spårvagnschaffören är naken. Hen sitter där i sitt bås utan en tråd på kroppen. Sini sätter sig chockad och överväger att ringa polisen och rapportera sedlighetsbrott. Dörren öppnas på nästa hållplats och en naken kvinna i femtioårs åldern stiger in. Sini vet varken ut eller in. Även de därpåföljande personerna är nakna. Nakna är alla människor på gatan. Vad i helvete! tänker Sini och ringer till Madam Mathilda. Efter två signaler svarar en glad röst. 
"Vad var det i det där pulvret du sålde mig? Jag ser bara nakna människor!" skriker Sini i luren. 
"De kommer att vara vakna tills du förstår att se människan bakom kläderna" svarar Mathilda och skrattar,



Inga kommentarer: